Jul bak!
Det blev Rocky Road:
600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
1. Smält cholkaden på låg värme i vattenbad.
2. Blanda samtliga ingredienser.
3. Fyll smeten i en plåt, cirka tre centimeter tjock och låt stelna i kylskåpet.
4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.
Det blev as väldigt gott!
Knäck:
1,5 matskedar smör
två deciliter socker
två deciliter ljus sirap
två deciliter vispgrädde
femtio gram mandel
landa socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull.
(Det är viktigt att den är tjockbottnad så att det inte bränner
fast. Det är också bra att välja en stor kastrull som har stor
bottendiameter så går det fortare att koka).
Låt koka upp, rör lite då och då. Sänk värmen när det
börjat koka, men sänk inte mer än att det fortsätter koka.
Ju mer du kan sänka värmen utan att det slutar koka desto
större chans att det inte bränner fast. Oftast kan man sänka
lite allteftersom.
Blev väldigt gott!
Fudge:
Femtio gram smör
tre deciliter vispgrädde
tre deciliter socker
en deciliter ljus sirap
hundra gram vit choklad
1. Blanda alla ingredienserna utom chokladen.
låt det koka upp länge tills termometern
står på över hundra tjugo grader.
2. När smeten har nått hundra tjugofyra
grader lägger du i chokladen och
häller smeten i en form och
sedan låt den svalna.
3. Skär sedan upp kakan i små bitar.
Blev väldigt gott!
Det var väldigt mysigt idag. Vi kollade också igenom skolkatalogen, haha.